Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kecsketej

2009.12.26

Az ember már korán felismerte a tej hasznosságát a táplálkozásban. A háziállatok közül feltehetőleg a juh és a kecske domesztikálódott elsős között, amelyek közül az utóbbi tűnik ki tejének hasznosságával. A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású a különböző betegségek gyógyításában. Az anyatej pótlására is a kecsketej a legalkalmasabb, mivel a kecsketej szárazanyagának, zsírjának, a kazein és savófehérjéinek aránya legjobban hasonlít az anyatejéhez. A tehéntej zsírtartalma áll ugyan a legközelebb az anyatejhez, de a kecsketej zsírgolyócskáinak méretében - ami kisebb, mint a tehéntejé - sokkal jobban hasonlít az anyatejhez, mint a tehéntej, így könnyebben is emészthető.     A kecsketejnek magas az A, E, K, és C vitamin tartalma. Az A-vitamin tartalma 400%-kal is magasabb lehet, mint a tehéntejé. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz különböző szérumfehérjéket, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat, szállítási feladatot végző transzferint és antivirális anyagokat. Jelentős mennyiségű ortosavat tartalmaz, mely jelentős védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Ez az egyik oka, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegek gyógyításában.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lorinczsong@gmail.com

(Lőrincz László, 2012.12.03 14:05)

Szeretnék egy személyes kapcsolat felvételt a továbbiak érdekében.

izapetiemoke@live.com

(Hunyadi Péter, 2011.10.06 19:26)

Üdv! Csak az anyaállatnak lehet teje, vagy "elég" hozzá egy "érett"
jerke?

üdv,

Péter

Kecskefejés

(Kati, 2011.05.27 12:28)

Segítséget kérek,mert még soha nem fejtem kecskét.Ugyanis kaptunk egy anyát,gidájával és nemigazán boldogulunk a fejésével.
A kicsit csak akkor engedi szopni,amikor az anyát próbáljuk fejni.
A férjem tartja a fejét,közben simogatja én pedig próbálom fejni,ami kisebb-nagyobb sikerrel jár.
Kb.1/2 litert le is ad,de azt mondták,többet ad le.Nekem csak ennyi sikerül.Kb. fél órán át küszködünk,normális ez igy??
Tudnátok segíteni??

mx-szer@vipmail.hu

(Hegedűs László, 2010.02.27 13:24)

nagyon jó és hasznos infomáciot kaptam.
köszönöm.